Въздухопречистватели
Знаете ли , че наглед два еднакви пречиствателя за въздуха могат да имат напълно различно въздействие върху качеството на въздуха в помещенията спрямо мястото на тяхното разположение? Можете да увеличите ефективността на пречиствателя на въздуха с до 20%, ако го поставите правилно. Също така ако го поставите в ъгъла или в някое закътано място,то ефективността на пречиствателя е възможно да спадне с  до 50% от общия капацитет. Оттук следва въпросът - Къде в стаята е най-доброто място за поставяне на пречиствател на въздух? За да отговорим на това, трябва да се концентрираме върху два основни фактора:
  • Концентрация на замърсители (прах, дим и други вредности).
  • Вътрешен въздушен поток ( където има най-голям обмен на въздух в апартамента / къщата).
Вземайки предвид горните два параметъра предлагаме следните препоръки за висока ефектвност на пречиствателя.
 

      Поставяйте го винаги в близост до източнк на замърсяван

 Желателно е въздухопречиствателя да бъде поставен в близост до място където концентрацията на замърсители е най-висока.Как да установите? Ето така  например:
  •  Замърсителите като дим се виждат ясно, за по-добри резултати поставете въздухопречиствателя близо до зоната за пушене.
  • Ако има отделяния на миризми или неприятен мирис във въздуха , това е отчетлив индикатор за висока концентрация на нежелани замърсители на въздуха като тютюнев дим или миризми от готвене.
  • Получавате често алергични реакции, често кихане или запушен нос когато сте в спалнята, отколкото в кухнята? Това е основен показател, че концентрацията на алергени е висока в даденото помещение.
Поставен в близост до зони с по-ниско качество на въздуха в помещенията, пречиствателят на въздуха може да подобри качеството на въздуха с бързи темпове.

 Поставете го на места с най-голям въздушен поток (врати, стени близо до прозореца)

Въздухопречиствателите могат да засмукват въздуха много ефективно. Предоставянето на възможно най-много въздух на пречиствателя спомага въздуха да се пречисти по-бързо. Поставянето на пречиствател на въздух близо до прозорец, близо до врата и особено на стените, където въздухът се движи има своята логика. Движещият се въздух осигурява пренос на повече големи замърсители. Това е така, защото движещият се въздух има достатъчно енергия за вдигане прах, спори на плесени и други замърсители. Може да го пренесе през целия дом. Улавянето на замърсители в близост до входните точки - като входни врати или отворени прозорци - също представлява преграда срещу постъпване на евентуални замърсители, които иначе биха могли да се разпръснат в нашия дом.
 

   Не поставяйте въздухопречиствателя в ъгъла , скрит под или зад някоя мебел

Заемайки известно място това е първото което би си помислил човек за да е далеч от очите му. Но не,поставяйки пречистватея в ъгъла, вие предотвратявате ефективната циркулация на въздуха. Качеството на въздуха в зоната където е поставен ще е перфектно, но качеството на въздуха в другата част от помещението може да съдържа все още вредности.   Въздухопречиствателите изискват добър въздушен поток и те работят най-добре, когато около тях няма препятствия. Важно е да не поставяте пречиствател на въздух зад мебелите, тъй като тогава пречиствателят на въздуха няма да може поеме въздух от целия обем на помещението. Освен това не е препоръчитлно да го поставяте и под масата, защото това също ограничава въздушния поток. Можете да се изкушите да поставите компактния си  пречиствател на в килера или на рафта. Това позициониране може да изглежда елегантно и привлекателно, но ефективността на пречиствателя на въздуха ще намалее значително.

  Избягвайте места с висока влажност (баня, зоната около готварската печка)

Често докато готвим се случва  по един или друг повод да се появят миризми, най-лесното решение за справяне с проблема е да пуснете пречиствателя за въздух в кухнята, но дали това е правилно? Високата влажност означава по-тежък въздух. За пречиствателя на въздуха  това води до определени проблеми. Въздухопречиствателят се нуждае от повече енергия, за да създаде въздушен поток с тежък въздух. На първо място влажният въздух ще намали капацитета на филтрите (особено HEPA филтрите , които са изработени от специална хартия). У дома има две места които не са препоръчителни за разполагане на пречиствател:
  • Кухня-  Освен отделянето на  миризми , процесът на готвене е свързан и с отделяне на пара , влажността ще се повиши и пречиствателят на въздуха ще работи с намален капацитет.
  • Баня - Докато се къпете, относителната влажност често достига до 90%. Този вид влажност претовари въздухопречиствателя и е възможно да увреди Hepa филтъра .
Все пак този вид помещения са благоприятна среда за развитието на плесени и мухъл. Развитието на мухъл най-често се наблюдава в банята. В такъв случай изключително  подходящи са обезвлажителите които могат да се грижат относителната влажност да бъде в нормални рамки между 40 и 60%.

Дръжте го далеч от други видове електроника

Едно нещо, за което трябва да внимавате - и то не защото пречи на въздушния поток  е наличието на електронни устройства. Някои  бюджетни въздухопречистватели  са чувствителни към друга електроника и няма да работят правилно, ако ги поставите близо такава, като телевизор , микровълни или стерео уредба. Възможно е също така пречиствателят на въздуха да изпраща смущения и на друго електронно оборудване. Само имайте предвид, че това може да се случи и ако забележите някакви смущения между оборудването, просто преместете една от тях в друга част на стаята. Висококачественият пречиствател на въздуха обаче няма да пречи на други устройства във вашия дом, така че може би трябва да помислите и за това, преди да решите какъв уред да изберете. Най-добре избягвайте да поставяте пречиствател близо до електронни устройства, желателно е да спазвате разстояние минимум 150 см. от всякакъв вид електроника.