Всеки от нас по различен начин се отнася до закупуването на един артикул- някои внимателно и прецизно избират, други купуват безразборно каквото и да е. Но към избора на климатик трябва да се подходи отговорно и съзнателно. Като специалисти, занимаващи се единствено с климатизация, съветваме нашите клиенти да подходят внимателно и да преценят всички плюсове и минуси във всеки отделен аспект. Ако искате да създадете във вашите помещения благоприятен микроклимат, ситемата ви да работи безпроблемно дълги години и да получите най- качественият продукт и услуга – то резултатът ще зависи от правилните стъпки при избора на климатик, правилната консултация и монтаж от специализирана фирма.

Предлагаме Ви да обърнете внимание на следните стъпки при избора на климатик:

1. КЛИМАТИК – OТКЪДЕ?

Въпросът с климатизацията в дадено помещение , може да бъде решен само от специализирани фирми с опит. Тези компании обикновено осигуряват пълната гама от услуги – от избора на системата, монтаж и поддръжка на климатици, като във всяко едно звено услугата се извършва от високо квалифициран персонал и значителни технически ресурси (включително професионална техника и качествени материали). За да се направи правилния избор, на първо място трябва да се обърне внимание дали основната дейност на компанията, от когото ще да си купите климатик е продажба и монтаж на такъв вид техника. Обърнете внимание, дали компанията освен с продажба, се занимава и с монтаж и сервизиране на такъв вид техника. Услугите, които трябва да получите при покупката на климатик започват със съвет и консултация от специалист , преминават през качествен монтаж и продължават след това с професионална грижа за системата. Покупката на климатична система от търговски вериги занимаващи се и с други дейности, навежда на мисълта, че консултантът надали има професионално образование и трудно би могъл да ви консултира правилно (това е все едно да си вземете аспирин от плод и зеленчук).

2. ЕВТИНО?

Не се доверявайте на твърде евтина техника или на съмнително евтин монтаж . Всяка фирма специализирана в климатизацията, трябва да има ангажирани професионалисти за инсталацията и бъдещото техническо обслужване. Защо е нужен висококачествен и професионални извършен монтаж? Монтажът на климатика, ще определи начина на работа и продължителността на живота му. Дори и най-висок клас климатична система с некачествен монтаж би работила като обикновен ниско бюджетен климатик – шумно, невъзможност за постигане на перфектен контрол и бързо дефектиране. В този ред на мисли може да се извади едно основно заключение: трябва да се обърне сериозно внимание при покупката на климатика , но също толкова сериозно внимание трябва да се обърне и на въпроса за качествен монтаж с качествени материали. А доброто качество дори не струва скъпо, но не е и измамно евтино.

3. КОНСУЛТАЦИЯТА!

Правилната консултация е първото нещо, което би осигурило правиления избор за Вашата система. Ако консултантът просто ви попита за квадратурата на пространството и това е достатъчно за избора на климатик , то би било добре да се насочите към друга компания за климатизация… Опитният консултант ще ви зададе конкретни въпроси за спецификата на помещението, ще ви накара да го скицирате, да определите положението на мебелите, електроуредите и други важни характеристики. След привършване на пресмятанията, консултантът ще ви каже необходимата охладителна и отоплителна мощност и съответно ще Ви препоръча няколко добри варианта, според Вашите изисквания и възможности.

4. НАЛИЧИЕ НА СКЪПИ И РЕНОМИРАНИ МАРКИ?

Дали е гаранция за качество на обслужването? Наличието на най-престижните марки климатични системи не гарантира за уменията и подготовката на персонала участващ в избора, монтажа и поддръжката на оборудването. Ето защо, като избирате фирма уверете се, че опитът и квалификацията на служителите отговарят на необходимите изисквания. Попитайте какви услуги могат да предложат освен продажбата и монтажа на климатик. Научете повече за лицензи и сертификати, необходими за извършване на такава работа.

5. ВАЖНО!

По време на консултацията за мястото на монтаж не забравяйте да зададете всички въпроси, свързани с възможностите и спецификата на климатика, споделете какви са вашите изисквания и поискайте съвет и предложение за място на монтаж.

6. ГАРАНЦИЯ И СЕРВИЗ?

Попитайте, кой и как ще се изпълнява гаранционното обслужване на климатичната система. Моля, имайте впредвид, че гаранционното обслужване е задължително да се извършва от фирмата инсталирала системата. Големите компании никога няма да поемат гаранционното обслужване на климатици, монтирани от фирми фантом без офис и сервизна база.

7. ВНИМАНИЕ!

Не се подлъгвайте с избора на съмнителни марки с неясен произход, носещи гръмки японски имена. Ако някой се опитва да ви пробутва такива, той може би ще Ви обяснява, че името на „международната“ марка произхожда от известна японска фамилия или пък, че това е марка неизвестна в България, но е №1 в Япония… Истинските японски производители са известни на всеки от нас от отдавна… Другата популярна измама е никому неизвестна марка климатик, но с компресор на известен японски производител… Доверявайте се само на утвърдени и добре известни марки производители!

8. И НЕ НА ПОСЛЕДНО МЯСТО…

При закупуване на климатик хубаво би било да се изготви договор за доставка и монтаж на оборудване, където ще бъдат уточнени датата, начина на плащане и монтажните работи, също така гаранцията и гаранционни условия, списък на материалите включени в услугата наречена монтаж и да бъдат отбелязани евентуални допълнителни услуги, които е необходимо да бъдат включени към стандартния монтаж.